Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



10 Σεπτεμβρίου 2012

"Αντισυστημικότητα"



Η ηγεσία του ΚΚΕ (με τους σαλτιμπάγκους του αριστερού "θαύματος" περιττεύει να ασχοληθεί κανείς) διαπράττει μεγάλο λάθος όταν επικεντρώνει στην ανάδειξη του ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι "αντισυστημικό" κόμμα. Η επικέντρωση αυτή προϋποθέτει ότι επιλέχθηκε και επιλέγεται επειδή θεωρείται "αντισυστημικό." Δεν γνωρίζω κανένα λόγο για να πιστεύει κανείς ότι αυτό ήταν ή είναι κριτήριο επιλογής ενός τέτοιου κόμματος. Όχι, η δική μου αντίληψη είναι ότι η Χρυσή Αυγή επιλέχθηκε και επιλέγεται επειδή θεωρείται πλήρως συστημικό κόμμα. Γιατί το κίνητρο αυτών που την επιλέγουν είναι ακριβώς το "χτίσιμο συστήματος" σε αυτό που αντιλαμβάνονται --όχι άδικα-- ως χάος, η οικοδόμηση μιας "νέας τάξης", όπως την έλεγαν οι φασίστες πρόγονοί τους.


Πιθανώς η ηγεσία του ΚΚΕ να φρονεί ότι πρέπει να αποδείξει την μη αντισυστημικότητα της Χ.Α, να σπαταλήσει δηλαδή ενέργεια παραβιάζοντας ανοιχτές πόρτες, επειδή θεωρεί ότι ο "λαός" αναζητούσε έως πρότινος "αντισυστημική" λύση και άρα, και επειδή δεν την βρήκε, στράφηκε στους ναζιστές. Αλλά ούτε για αυτό υπάρχει καμία βάση: από πουθενά δεν προκύπτει ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που στήριξαν το σύστημα επί δεκαετίες έγινε ξαφνικά "αντισυστημική." Αυτό που προκύπτει, και που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, είναι ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων ανακάλυψε πως το "σύστημα" το οποίο στήριξε ένθερμα και με συνέπεια εδώ και 38 χρόνια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ωφέλη πλέον, για αυτό και στράφηκε στην προσπάθεια να το αντικαταστήσει με ένα άλλο σύστημα, στο οποίο να μπορεί να επαναδιεκδικήσει θέση χωρίς να αλλάξει τίποτε στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις. Στις επιλογές της, ο "σοσιαλισμός", για τον οποίο πονά και ενδιαφέρεται το ΚΚΕ, δεν βρισκόταν ούτε καν στον πάτο της λίστας.


Η έμφαση των μαχαιροβγαλτών μετά τις χθεσινές τους επιθέσεις σε νόμιμους μετανάστες, ότι προέβησαν στην επίθεση κατόπιν εντολής, ουσιαστικά, "ιθαγενών" μικροπωλητών, τα λέει όλα: η ιδέα είναι αυτή της μείωσης του ανταγωνισμού ή της καλλιέργειας αυτής της εντύπωσης, ώστε να φανεί πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του έλληνα μικροαστού που δεν έχει κανένα αίτημα αλλαγής οικονομικού συστήματος. Πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα: είναι απόλυτα φυσικό ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται στο παραμικρό να αλλάξουν οι σχέσεις ιδιοκτησίας και οι σχέσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης αλλά παρ' όλα αυτά πνίγεται οικονομικά, να στραφεί στην φυσική εξόντωση αυτών που αντιλαμβάνεται ως ανταγωνιστές, είτε είναι τέτοιοι είτε όχι. Η παλαιόθεν γνωστή και μετά στεναγμού αναφωνηθείσα επωδός "μία χούντα/ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται" (φράση που αναφέρεται υπόρρητα σε συνθήκες μειωμένου οικονομικού ανταγωνισμού, στην πρωτότυπη "κρατικά ελεγχόμενη οικονομία για εθνικόφρονες επιχειρηματίες, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους" της χούντας) θα έπρεπε προ πολλού να έχει χτυπήσει καμπανάκια στον Περισσό ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να αποδείξεις ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει "αντισυστημική" αντζέντα αν δεν είσαι σε θέση να την τσακίσεις με την αντι-τρομοκρατία της δικής σου φυσικής ισχύος. Το ΚΚΕ, προφανώς επειδή δεν αισθάνεται την αυτοπεποίθηση της δύναμης (δεν είναι τίποτε ίδιο χωρίς την ΕΣΣΔ), εξακολουθεί να πέφτει θύμα της νοσταλγίας του για έναν λαό που δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να αποκηρύξει έμπρακτα αυτή την νοσταλγία πριν είναι αργά για την αποτελεσματική αυτοπροστασία του ίδιου, των μελών και των υποστηρικτών του από τον "λαό" που θέλει να αγκαλιάσει. Γιατί το ΚΚΕ πρέπει να επιβιώσει, ακριβώς όπως ο "λαός" στον οποίο απευθύνεται απεγνωσμένα και μάταια πρέπει πρώτα να νιώσει στο πετσί του τον ατέρμονο πόνο που συνεπάγεται σε τέτοιες περιόδους η δουλικότητα για ένα ξεροκόμματο από την εξουσία των άλλων πριν γίνει ποτέ υλικό άξιο κομμουνιστικής επιμόρφωσης και αξιακού/νοητικού μετασχηματισμού. Είναι φρικτό να το λες, αλλά τιτάνες με την πολιτική οξυδέρκεια και αντιληπτικότητα του Μπρεχτ δεν μπόρεσαν να το σταματήσουν για τον δικό τους λαό, γιατί δεν είχαν τα μέσα και τον τρόπο να ορθώσουν την συστηματική αντιβία απέναντι στα εκφασιζόμενα τμήματα αυτού του λαού.

Πηγή : Lenin Reloaded

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.