Η λειτουργία του Traverso Rossa, μεταφέρεται σταδιακά στο νέο site,

# Marxism.

Ωστόσο, το υπάρχον blog και το υλικό που περιέχει, θα παραμείνουν προσβάσιμα.



23 Σεπτεμβρίου 2012

«Xωρίς χαρτιά» οι 300 πρώην απεργοί πείνας: Η ΕΛΑΣ παρανομεί, αρνούμενη να παραλάβει τις αιτήσεις τους















Εχει δικαίωμα μια δημόσια υπηρεσία να μην παραλαμβάνει αίτηση πολίτη για οποιοδήποτε ζήτημα; Ρητορικό είναι το ερώτημα, γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να απευθύνεται με αίτησή του στις δημόσιες υπηρεσίες, αυτές είναι υποχρεωμένες να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν την αίτηση και να απαντά σ’ αυτή, σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το νόμο.

Και όμως, προκειμένου να ολοκληρώσει το εκδικητικό της σχέδιο, με πλήρη κάλυψη –αν όχι προτροπή– από την πολιτική ηγεσία της συγκυβέρνησης, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛΑΣ αρνείται να παραλάβει ακόμα και τις αιτήσεις με τις οποίες οι 300 πρώην απεργοί πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης ζητούν την ανανέωση των «χαρτιών» τους, παρανομώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Στο ζήτημα των «χαρτιών» των 300 πρώην απεργών πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης, δεν έχει υπάρξει καμιά νεότερη εξέλιξη σε σχέση με όσα γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Η στερεότυπη απάντηση που δίνεται καθημερινά από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής είναι ότι «δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα που υποβάλαμε στο Αρχηγείο». Ετσι, έχουν πλέον λήξει όλες οι βεβαιώσεις «αναβολής της απομάκρυνσης» και οι 300 πρώην απεργοί πείνας είναι πλέον χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο. Ετσι και προσαχθούν σε κάποια αστυνομική υπηρεσία, θ’ ακολουθήσει η σύλληψη και η διαδικασία απέλασής τους. Μια διαδικασία η οποία είναι πιο εύκολη γι’ αυτούς, σε σχέση με άλλους μετανάστες, διότι είναι όλοι φακελωμένοι και δακτυλοσκοπημένοι.

Οπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο (σ.σ.: δείτε και εδώ), η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη διάλεξε αυτή την περίοδο, περίοδο έξαρσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για για να κόψει τα «χαρτιά» από τους 300 πρώην απεργούς πείνας πραγματοποιώντας την τελική εκδικητική κίνηση ενάντια σε μια ομάδα μεταναστών που διεκδίκησε οργανωμένα και μαχητικά το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς το καθημερινό κυνηγητό από την Αστυνομία. Η εκδικητικότητα είχε φανεί από προηγούμενες ενέργειες σε βάρος μεμονωμένων πρώην απεργών πείνας, που όλες τους είχαν χαρακτήρα αστυνομικής σκευωρίας.

Οι 300 πρώην απεργοί πείνας είχαν πάρει το Μάρτη του 2011 βεβαιώσεις «αναβολής της απομάκρυνσης». Δεν ήταν αυτό που ζητούσαν (ζητούσαν άδεια διαμονής και εργασίας) ήταν όμως ένα νομιμοποιητικό έγγραφο που τους έβγαζε από το άγχος του καθημερινού κρυψίματος. Δικαίωμα εργασίας, αν και περιλαμβανόταν στην προφορική συμφωνία με τέσσερις υπουργούς της τότε κυβέρνησης, ουδέποτε τους δόθηκε, είχαν όμως το δικαίωμα να κάνουν ένα ταξίδι για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους. Εστω και με μυριάδες προβλήματα, ακόμα και με στήσιμο σκευωριών για μερικούς, αυτό το δικαίωμα ασκήθηκε από τους περισσότερους. Το Σεπτέμβρη του 2011 ανανέωσαν για ένα εξάμηνο τις βεβαιώσεις τους και το Μάρτη του 2011 για ένα ακόμη εξάμηνο.

Αυτή τη φορά, η συγκυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει για τρίτη φορά τις βεβαιώσεις τους και το έκανε με τον πιο άθλιο τρόπο. Χωρίς καμιά δημόσια ανακοίνωση, χωρίς καμιά απάντηση στους ίδιους τους κατόχους των βεβαιώσεων, αφήνοντας να παρέλθουν οι ημερομηνίες ισχύος των προηγούμενων βεβαιώσεων και αρνούμενη να παραλάβει ακόμη και αιτήσεις (πράγμα που –όπως σημειώσαμε εισαγωγικά– είναι παράνομο, γιατί καμιά δημόσια υπηρεσία δεν δικαιούται να μην παραλαμβάνει αιτήσεις). Δεν παραλαμβάνουν τις αιτήσεις, γιατί θα πρέπει ν’ απαντήσουν σ’ αυτές. Κι αν απαντήσουν αρνητικά, θα πρέπει να αιτιολογήσουν την άρνησή τους. Τι άλλαξε σε σχέση με τα τρία προηγούμενα εξάμηνα, στη διάρκεια των οποίων οι «300» είχαν εφοδιαστεί με βεβαιώσεις «αναβολής της απομάκρυνσης»; Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα και δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα για να μη συνεχιστεί γι’ αυτούς τους μετανάστες το ίδιο καθεστώς. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, που έχει καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα.

Ανάμεσα στους πρώην απεργούς πείνας επικρατεί οργή. Το «Ανοιχτό Μέτωπο για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Μεταναστών» με ανακοίνωση που διένειμε στους πρώην απεργούς πείνας τους ενημέρωσε για τα πάντα (εκπρόσωποί του είχαν την ευθύνη των επαφών με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές). Ταυτόχρονα, άρχισε να οργανώνει συσκέψεις για να συζητήσουν οι πρώην απεργοί πείνας πώς θ’ αντιμετωπίσουν αυτή την εκδικητική, πραξικοπηματική απόφαση της συγκυβέρνησης.

Εμείς δεν έχουμε παρά να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά τη συγκυβέρνηση, που χωρίς να έχει το παραμικρό πρόσχημα πετάει και πάλι στην παρανομία ανθρώπους που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα, και να καλέσουμε όλους όσους στάθηκαν ειλικρινά στο πλευρό των μεταναστών, την περίοδο της απεργίας πείνας, να είναι σε επαγρύπνηση, περιμένοντας τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι οι μετανάστες. Η έκδοση ανακοινώσεων και ψηφισμάτων καταγγελίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε σ’ αυτή τη φάση.

Πηγή: Κόντρα via Αντίσταση στις γειτονιές






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1. Αναδημοσιεύονται όλα τα σχόλια , που ο συγγραφέας τους, χρησιμοποιεί τουλάχιστον, ψευδώνυμο.

2. Δεν αναδημοσιεύονται υβριστικά σχόλια

3. Αποκλείονται ρατσιστικά, φασιστικά και κάθε είδους εθνικιστικά σχόλια.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.